torstai 25. huhtikuuta 2013

Elämä ei ole päiviä, jotka ovat menneet vaan päiviä, jotka muistat

Koulussa yksi ja miljoona deadlinea ovat työllistäneet minut parina viime viikkona. Asiat eivät ole millään pysyneet mielessä. Olen unohtanut palauttaa terveyskyselyn, tulostaa porukoiden matkaliput ja ostaa talouspaperia.

Joskus ennen muinoin joku asiantuntija sanoi, että ihmisen mieli unohtaa kaikki merkityksettömät asiat. Tämä on jäänyt vuosiksi hautumaan alitajuntaani. Lausahdus ei todellakaan käy järkeen. Edellä mainitut tuntuvat tärkeiltä. Terveyskysely, matkaliput ja talouspaperi kuuluvat arkeen ja elämääni. Kaikki arkiset asiat ovat tylsiä, eikä niistä jää mieleen kovin vahvaa jälkeä. Ne unohtuvat. Tavallista arkista päivää en muista enää viikonpäästä.

Talouspaperi ja matkaliput eivät herätä minussa minkäänlaista tunnetta. "Jess, talouspaperia. Mahtavaa matkalippuja" Varsinkaan kun en itse ole koko matkalle edes lähdössä. Sen sijaan asiat joihin liittyy jokin tunne, jäävät mieleen paljon paremmin. Mitä vahvempi tunne, sitä pysyvämpi muisto.

Muistan ensimmäisen illan omassa kämpässä. Voin palata mielessäni siihen hetkeen kun ovi meni äitini perässä kiinni ja olin aivan yksin koko kaaoksen keskellä. Olisin halunnut juosta äidin perään ja karata takaisin kotiin.

Muistan mökkireissut kauas Etelä-Suomeen ystäväni porukoiden kanssa. Menimme vesipuistoreissun jälkeen pizzalle. Olin uskomattoman väsynyt. Huojuin autoon. Meinasin kompastuakin. Pizzakokki katsoi, että neiti 11v on päissään.

Edellä mainittuihin liittyi hilpeyttä ja menettämistä. Pahin tunne unohtamisen kannalta on rakkaus. Se on polttettu aivoihin. Se haalistuu ajan myötä erittäin hitaasti. Olen tiedostanut, että juuri tämän takia viimeisen kahden vuoden unohtaminen on niin vaikeaa. Keskellä tavallista arkipäivää saatan yhtäkkiä muistaa jonkin asian, joka liittyy Maxiin. Olen kuitenkin huomannut, että mitä enemmän aikaa kuluu, sitä vähemmän sattuu. Voin jo hymyillä hitusen, kun mieleen palaa muisto vanhoilta ajoilta.

Olen vuosien jälkeen sisäistänyt asian tuntijan sanat. Ihmisen mieltä ei ole rakennettu muistamaan arkisia juttuja. Talouspaperin sijaan muistan kaiken, jolla on merkitystä.

Mieleen painuvat asiat, jotka tekevät onnelliseksi.

~O

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti